3ds Max programında gerçekçi render sonuçları yakalamak için doğru ışık kullanımı kadar doğru kamera kullanımı da önemlidir.
3ds Max programı içerisine entegre edilen vray render motoru, daha gerçekçi render sonuçları elde etmeniz için ışıkları hesaplar, gölgeleri düzenler. Kaliteyi artırır.
Render motoru olarak Vray programını kullanıyorsanız vray ışık ve vray kamera kullanarak en iyi sonucu elde edersiniz.
Vray physical kamera, gerçek hayatta kullandığımız kamera pozlama değerleri ile çalışır. Fazla ışığı yutar ve gerçekçilik sağlar. Bu videolu ders anlatımında, vray kamera ayarları hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Render motoru olarak vray kullanıyor ve render ekranınızda ışık ayarları ve gerçekçilik sağlamak istiyorsanız vray kamera kullanmalı ve kamera ayarlarına hakim olmalısınız. Vray kamera kullanırken, kamerayı gerçek hayattaki fotograf makinesi özellikleri ile aktifleyerek daha gerçekçi sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu derste, ezber yapmak yerine hangi bölümün hangi ayar için kullanıldığını öğreneceksiniz. Kamera görüntüsünde olmadığınızda bile kamera ayarlarının diğer görünüşlerinizde kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
Film Gate, Focal Length, Aperture, F Number, ISO, Shutter Speed, Depth of Field, Color & Exposure ayarlarının fotograf makinesinde karşılıklarını ve nasıl ayarlanması gerektiğini ve vray frame bufer penceresinde exposure değiştirmeyi bu derste öğreneceksiniz. Harika bir ders sizleri bekliyor. Harika render sonuçlarında buluşmak üzere.
Fotograf makinelerde geçen bazı terimler hakkında ön bilgi sahibi olmanız, vray kamera ayarlarını daha etkili kullanmanızı sağlar. Aşağıda bazı fotoğrafçılıkta kullanılan terimler ile ilgili bilgi sahibi olacaksınız.
Aperture: Diyafram: Fotograf makinesinin önünde takılı olan objektifin içinden geçen ışığı ayarlamak için kullanılan, objektif içerisine yerleştirilmiş olan metal düzenektir. Diyafram, objektif içinden geçen ışığın, ışık aralığının dolayısı ile netlik derinliğinin ayarlanması için geliştirilmiştir.
F Number: Diyafram çapı: Objektif içerisinde bulunan bıçakların ne kadar açık/kapalı olduğunu gösteren değerdir. Deklanşöre bastığınızda sensöre girecek ışığın ne kadar dar/açık bir aralıktan geçip sensöre ulaşacağını belirler. F number değeri artırıldıkça kameraya girecek ışık miktarı azalacağı için ortam karanlıklaşır.
ISO: sensörün ışığa olan duyarlılığıdır. Işık netliğini ayarlar. Işığın yetersiz olduğu yerlerde kullanılır. ISO değeri çok yüksek olduğunda kumlama, noise, gren, gürültü diye isimlendirilen etkiler oluşur. ISO değeri arttıkça aydınlanma artar.
Shutter Speed: Enstantane: Pozlandırma Süresi: Perde Hızı: Diyaframdan geçen ışınların ne kadar süreyle sensörde kalacağını kontrol eden sistemdir. Diğer bir şekilde, perdenin ne kadar süre açık kalacağıdır. Enstantane hızını saniye olarak ölçeriz. Hareket halindeki nesnelerin çekimlerinde bu süre daha çok önem kazanır. Hareket halindeki bir araçta yüksek enstantane hızıyla çekim yapmalısınız ki kamera sarsıntı anından çok daha kısa bir sürede sensöre ışığı düşürüp fotograf çekimin tamamlasın.
Depth of Field: Alan Derinliği: Alan derinliği etkisi F number (diyagram çapı) ile birlikte çalışır. Bu değer; fotograflanan ana nesnenin net, arka planının bulanık çıkmasını sağlar. açık diyafram değerlerinde öndeki nesne net, arka plan bulanık iken kısık diyaframda ise kadrajdaki tüm nesneler nettir.
Film Gate: Filmin mm cinsinden yatay ölçüsünü verir.
Focal Length: Görüş açısı: Örneğin görüş açısını insan gözüne göre ayarlamak isterseniz focal length değerini 43 mm olarak ayarlayabilirsiniz.
Vray kamera ayarlarını anlatan bu ders videosunu tekrar tekrar izleyerek bu alandaki bilgi seviyenizi en üst düzeye çıkarabilirsiniz.
Makrobim Bilgisayar Kursu online eğitim platformu sizler için açılmıştır. Ücretsiz ve ücretli derslerimize online.makrobim.com.tr adresimizden ulaşabilirsiniz.